Smacznie – zdrowo – rzodkiewkowo

Obejrzyj relację

Już wkrótce
kolejny smak sezonu

Już wkrótce
kolejny smak sezonu

Smacznie – zdrowo – rzodkiewkowo

Rzodkiewka to najlepsze warzywo na rozpoczęcie własnej, ogródkowej, czy balkonowej uprawy.

Stwórz własny ogródek

Zobacz

Odkąd pamiętam już jako dziecko gotowałam z mamą. Kocham to do dziś, bo gotowanie to odkrywanie nowych smaków.

Stwórz własny ogródek

Zobacz

Smacznie – zdrowo – rzodkiewkowo

Do Pana Ziółko, właściciela dużego, ogrodniczego gospodarstwa rodzinnego,
wpadliśmy wyjątkowo dużą grupą: Paulina, autorka bloga z Kotlet TV i Ewa z synami, prowadząca bloga Moje dzieci kreatywnie… nie wspominając oczywiście o mojej skromnej osobie 🙂

A co nas wszystkich łączy? Okazało się, że… rzodkiewki! Lubimy te obecne przez cały rok w pysznym serku Almette i te, które dopiero co wyrosły.

Ale powróćmy do Pana Ziółko. Czy wiecie, że…. w swoim gospodarstwie
uprawia aż 36 gatunków warzyw? (to aż tyle istnieje?) Jednak nie są to zwykłe warzywa. Różnią się od innych tym, że są uprawiane bez chemii. Tak, da się!

“Dorośliśmy w pewnym momencie do tego, że to trzeba robić dobrze, bez chemii – to jest moja filozofia” – Pan Ziółko.

Odbiorcy są coraz bardziej świadomi i wymagający. Pan Ziółko stara się sprostać oczekiwaniom i pod względem organicznego nawożenia i pod względem wyboru.
Ale teraz jest szczyt sezonu na rzodkiewki!
Najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze są w sezonie wiosennym – więc szybko się nimi najadajmy! Tym bardziej, że to niepozorne warzywo jest bombą zdrowia! (czy tak się mówi? bomba zdrowia?… ale wiecie o co mi chodzi).
A teraz uwaga wszystkie panie! Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii! Jest polecana przy odchudzaniu, trądziku, kuracji wzmacniającej włosy
i paznokcie, bo ma sporo ważnych dla organizmu witamin i minerałów.

“Rzodkiewka to najlepsze warzywo na rozpoczęcie własnej, ogródkowej czy balkonowej uprawy”

“Rzodkiewka to roślina dnia krótkiego” – mówi Pan Ziółko. “Nie lubi lata, najlepsza jest wiosną i wczesną jesienią. To jest fajna roślina, nie trzeba jej pielić. Wyrośnie szybciej niż chwasty zdążą zabrać jej soki”.

I jeszcze cenna rada od Pana Ziółko: “Zamiast stosowania chemii na różne insekty i robaczki polecam wszystkim po prostu przykryć wysianą rzodkiewkę włókniną. To jest takie proste. Ochroni grządkę, żeby nic się w ziemi nie zalęgło i nie zjadało naszej rzodkiewki”. Człowiek całe życie się uczy ;-). Postanowiłem zabłysnąć: “We Francji bardzo popularna jest ta podłużna rzodkiewka, z białymi końcówkami i je się ją z masłem solonym” – wtrącam nieśmiało. Nie robi to wrażenia na Panu Ziółko. Jego wiedza kulinarna mnie zaskakuje: – “A wiesz, ja uwielbiam też koper włoski, doskonały na serce. Można go grillować, smażyć, gotować, zrobić pure, lody…” I tak jeszcze dłuuugo sobie o różnych przepisach pogadaliśmy.

Ale Was zachęcam teraz do zajrzenia do naszych fajnych “rzodkiewkowych” przepisów z pysznym serkiem Almette!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: