Almette

Mizeria z ogórkiem i fenkułem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Mizeria po włosku znaczy bieda. Dlatego na przekór zrobimy mizerię w wersji lux!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 fenkuł
  • płaska łyżeczka nasion kolendry
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 ciabatta
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Mizeria jaka jest, każdy widzi. Ale my z Olgą przygotowaliśmy mizerię na bogato! W roli głównej oczywiście ogórek i do niego idealny kompan smakowy – pyszny serek Almette z ogórkiem i ziołami. Olga okazała się wspaniałym pomocnikiem. Było dużo śmiechu, a efekt zachwycił wszystkich.

  1. Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu.
  2. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Posiekaj koperek.
  5. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki.
  6. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną.
  7. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne.
  8. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  9. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: