Almette

Sałatka z pomidorów i bobu z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Niby tylko dodatek, ale bez cudownie pachnącego estragonu nie byłoby tego dania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 pomidory (np. malinowe)
  • 200 g bobu
  • 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 4 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki listków estragonu (świeży)
  • 4 kromki chleba pszenno-żytniego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Zaskoczyłem Edith moimi grzankami z tweestem, którym smaku dodaję nie solą, ale anchois. Była zachwycona. Okazało się też, że podziela moją miłość do estragonu. Dlatego do naszego dania daliśmy go duuużo!

  1. Bób ugotuj: wrzuć na wrzącą osoloną wodę i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 - 5 min.
  2. Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu.
  3. Obierz ze skórki i odstaw.
  4. Kromki chleba pokrój w kosteczkę.
  5. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż fileciki anchois wraz z czosnkiem, aż anchois się rozpadną.
  6. Dodaj kosteczki chleba i smaż aż będą chrupkie i złociste. Odstaw.
  7. Pomidory pokrój w ósemki.
  8. Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu.
  9. Kawałki pomidorów wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Serek Almette rozmieszaj.
  11. Rozsmaruj łyżkę serka na talerzu i połóż na wierzch po łyżeczce pestek z pomidorów.
  12. Dodaj resztę składników.
  13. Serwuj od razu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: