Almette

Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

David

Paulinie, która w kuchni widziała już prawie wszystko, pokazałem zupełnie dla niej nowe zastosowanie serka Almette. Była zachwycona!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
  • 6 szt. zielonych szparagów
  • garść liści szpinaku baby
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • kilka listków mięty
  • garść rzodkiewek bez liści
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Dressing:
  • 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Kiedy powiedziałem Paulinie, autorce bloga Kotlet.tv, że będziemy smażyć rzodkiewki, a szparagi podawać na surowo, była zdziwiona. Zazwyczaj szparagi się gotuje, a rzodkiewki je na surowo! Wiedziałem, że ten przepis jej się spodoba, to zawsze dobra rada również dla jej czytelników. Serka Almette z rzodkiewkami użyliśmy jako jednego ze składników dressingu.
P.S.
Reakcja Pauliny na smażone rzodkiewki: – hmmm, hmmm, hmmmm… pyyycha!

  1. Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw.
  3. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.
  4. Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą.
  5. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry).
  8. Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i do-daj podsmażone rzodkiewki.
  9. Polej całość dressingiem. Smacznego!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: