Almette

Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Wiecie co ja najbardziej, oprócz smaku, lubię w tym chłodniku? Jego kolor. Piękny, zielony kolor.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 awokado
  • 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
  • woda
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • kolendra świeża
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Przy tej potrawie troszkę zestresowałem Olgę. Przygotowanie samego chłodnika nie było problemem, ale jego udekorowanie okazało się wyzwaniem. Ale Olga dała radę! Dwiema łyżeczkami zrobiła bardzo kształtne “kluseczki” z serka Almette i z dużym wyczuciem estetyki udekorowała wierzch chłodnika. Sami zobaczcie!

  1. Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki.
  2. Pokrój w kostkę.
  3. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę.
  5. Wrzuć awokado i ogórki do blendera.
  6. Zmiksuj na gładki krem.
  7. Dolej wody, aby nie był za gęsty.
  8. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Przelej do miseczek.
  10. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem.
  11. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję.
  12. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika.
  13. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą.
  14. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: