Almette

Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Miałem nadzieję, że moją kreatywną wersją typowo hiszpańskiego tapas zaimponuję Ewie, Michałowi i Adamowi, bohaterom bloga mojedziecikreatywnie.pl. I udało się!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • garść liści szpinaku baby
  • 4 szt. dymki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
Drukuj przepis

Przepis

Hiszpański omlet jest też nazywany „tortilla de patatas” i jest bardzo popularny w Hiszpanii. Jest jednym z tych licznych tapasów, które znajdziecie w każdym hiszpańskim barze i restauracji. Tym razem wykorzystałem francuskie młode ziemniaki ze skórą, ale jak tylko się pojawią te polskie to ich używam: szybciej się gotują, są delikatnie słodkie i można je zjeść ze skórą, w której są wszystkie wartości odżywcze! Przepis na tortille jest szybki i prosty, idealny dla rodziny z dziećmi, takiej jak z mojedziecikreatywnie.pl. Bardzo im to smakowało!

  1. Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki.
  2. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły.
  3. Następnie przykryj i duś do miękkości.
  4. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wbij jajka do miski i ubij widelcem.
  6. Dopraw jajka solą.
  7. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku.
  8. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię.
  9. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie.
  10. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem.
  11. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet.
  12. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
  13. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku.
  14. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.
  15. Smacznego!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: