Almette

Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

To bardzo włoskie danie, ale kto nie kocha kluchów? Przepyszne. A wszystko spina smakiem puszysty serek Almette z pomidorami!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • Gnudi:
  • 2 opakowania ricotty
  • 1 jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • płaska łyżeczka soli
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • mąka pszenna
  • Dodatki:
  • 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • kilka liści bazylii
  • łyżka oliwy
Drukuj przepis

Przepis

Okazało się, że Agata jest mistrzynią w zagniataniu gnudi. A ponieważ nie można ich przegotować obydwoje pilnowaliśmy momentu, gdy tylko wypłyną. Potem przecież jeszcze popływają w winie 🙂
Trochę im zazdrościłem. Agata też. Dlatego z zemsty szybko je zjedliśmy, a nawet pożarliśmy. Takie były pyszne.

  1. Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem.
  2. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło.
  3. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
  4. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody.
  5. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną.
  6. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki.
  7. Dodaj ugotowane gnudi. Wymieszaj.
  8. Wlej wino i czekaj aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje.
  9. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj aż powstanie gładki sos.
  10. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
  11. Serwuj od razu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: