Almette

Sezonowany antrykot wołowy podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Antrykot z grilla i na nim zamiast masła rozpływający się puszysty serek Almette. Uwielbiam!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 pomidory (np. malinowe)
  • 200 g bobu
  • 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 4 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki listków estragonu (świeży)
  • 4 kromki chleba pszenno-żytniego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Agata okazała się pomocna i odpowiedzialna. Dlatego otrzymała najbardziej ryzykowne i niebezpieczne zadanie pokrojenia cebuli na gilotynie! Obeszło się bez ofiar! Danie udane. Agata nie mogła się powstrzymać i wyjadała z patelni.

  1. Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki.
  2. Przełóż je do miski.
  3. Dodaj cebulę pokrojoną na mandolinie w cieniutkie plasterki.
  4. Wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  6. Na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) podsmaż steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zależności od grubości steków i oczekiwanego stopnia wysmażenia, zalecany medium rare).
  7. Odstaw steki na 1 min., aby „odpoczęły”.
  8. Po tym czasie przełóż steki na talerze i na każdy nałóż sporą łyżeczkę serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu.
  9. Serwuj z sałatką z pomidorów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: