Almette

Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

David

Do wspólnego gotowania chłopcy podeszli bardzo kreatywnie. Przy zagniataniu ciasta padały określenia: “wulkan”, “lawa”, “kula mocy”… . Zaraz, zaraz, że to niby o moich plackach?

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • Placki:
  • szklanka mąki orkiszowej
  • maślanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżeczka soli
  • Pesto:
  • garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezan
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 200 g wędzonego łososia bez skóry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • koperek
Drukuj przepis

Przepis

Taki przepis idealnie można powtórzyć w domu i zachęcić całą rodzinę do wspólnego przyrządzania. Tak właśnie zrobiliśmy z Ewą, mamą Michała i Adama, autorką bloga mojedziecikreatywnie.pl… i jaką frajdę mieliśmy! Dzieci się świetnie bawiły przy wyrabianiu i wałkowaniu placków oraz ich komponowaniu z dodatkami, które razem przygotowaliśmy: pesto z liści rzodkiewki, serkiem Almette z rzodkiewkami oraz wędzonym łososiem.…Wspaniała zabawa i bardzo smaczna przekąska!

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
  2. Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”.
  3. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Zawiń w folię i odstaw na 15 min.
  5. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy.
  6. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Odstaw do lodówki.
  8. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki.
  9. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron.
  10. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw.
  11. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne.
  12. Łososia pokrój na cienkie plastry.
  13. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.
  14. Smacznego!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: