Almette

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Danie z polskiego ogórka w japońskim stylu… bo kto powiedział, że maków nie można zrobić inaczej?

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek)
  • lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
  • 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego ekologicznego
Drukuj przepis

Przepis

To przepyszna przekąska, tak zwany chaps – a pomagał mi Kamil, czyli blogojciec.pl. Muszę przyznać, że w 100% sprawdził się w zadaniach technicznych. Pokroił ogórki na cieniutkie, szerokie paski i nawet się nie skaleczył! Ciekawe, czy kiedyś zrobi takie maki swoim dzieciom? Za jakiś czas to sprawdzę :-).

  1. W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st.
  2. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju.
  3. Smaż 30 sekund do minuty.
  4. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury.
  5. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą.
  6. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski.
  7. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji.
  8. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego.
  9. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
  10. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem.
  11. Posyp popcornem gryczanym.
  12. Udekoruj kwiatami lub ziołami.
  13. Polej olejem rzepakowym.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: