WŁASNE POMIDORY SMAKUJĄ NAJLEPIEJ
Pomidory należą do najchętniej uprawianych warzyw, bo są pyszne,
a ich uprawa wcale nie jest taka trudna!
Własnoręczną uprawę zaczynamy na przedwiośniu. Pomidory wysiane na początku marca możemy już jeść na początku czerwca.
CO LUBIĄ POMIDORY?
• Do wysiewu pomidorów używamy świeżej, czystej ziemi.
• Pomidory najbardziej lubią podłoże z ziemi kompostowej lub torfowo-kompostowej, ale z torfem nie można przesadzić.
• Wysiewy podlewamy zawsze letnią wodą z kranu.
• Pomidory kochają słońce!
JAK SIEJEMY?
• Nasiona siejemy dość gęsto do jednej większej doniczki.
• Przysypujemy 0,5- do 1-centymetrową warstwą ziemi.
• Delikatnie podlewamy tak, żeby nie odkryć nasionek.
• Doniczkę okrywamy folią dla utrzymania wyższej temperatury i wilgotności.
• Po wykiełkowaniu folię zdejmujemy i dajemy małym pomidorkom tyle słońca, ile to możliwe.
PIKOWANIE i HARTOWANIE
• Po ok. 4 tygodniach najsilniejsze roślinki przesadzamy do osobnych doniczek.
• W pogodne dni, na przełomie kwietnia i maja, na krótko wynosimy je codziennie „pod chmurkę”, aby przywykły do warunków zewnętrznych.
• Zahartowaną rozsadę wysadzamy na grządki (lub do donicy na balkonie) po połowie maja.
WARTO WIEDZIEĆ
1. Wysokie pomidory gruntowe wymagają obrywania pędów bocznych wyrastających z kątów liści, tzw. wilków. Wilki zużywają energię roślin na rozkrzewianie się i wydawanie liści, zamiast na kwitnienie i zawiązywanie owoców.
2. Do zakwitnięcia nawozimy pomidory nawozem z większą dawką azotu, np. płynnym nawozem z pokrzyw.
3. Po zakwitnięciu nawóz pokrzywowy zmieniamy na nawóz z żywokostu, dzięki czemu zwiększamy dawkę potasu, który wpływa na zawiązywanie owoców i poprawia ich smak.
Ogórki z własnego ogródka lub z dużych skrzyń na balkonie
• nie polecamy uprawy w doniczkach - szybko wysychająca w nich ziemia zatrzymuje wzrost korzeni;
• jeśli nie masz ogródka, daj ogórkom większą skrzynkę i nie pozwól ziemi wyschnąć;
• najlepsze warunki dla ogórków to wschodni balkon - jasny i ciepły, ale niezbyt gorący.
Kiedy wysiewać?
Dla wydłużenia zbiorów warto podzielić siew ogórków przynajmniej na trzy terminy: pierwszą partię nasion można wysiać w połowie maja, drugą na przełomie maja i czerwca, a trzecią
w połowie czerwca.
Jak wysiewać?
Nasiona ogórków wbijaj w ziemię pionowo na głębokość do 2 cm – dzięki temu nie będzie na nich zalegała wilgoć i zmniejszy się niebezpieczeństwo zgnicia nasion w ziemi, zanim wykiełkują.
Jak je pielęgnować?
• wszystkie ogórki są warzywami wyjątkowo ciepłolubnymi i nie znoszą przesuszenia;
• ogórki nie lubią przesadzania i rozsadzania;
• regularne obrywanie ogórków pobudza rośliny do zawiązywania następnych owoców.
Warto wiedzieć:
1. Ogórki lubią ciepło i słońce, więc gdy nie sprzyja im pogoda, pod rozrastającymi się krzaczkami warto rozścielić suchą słomę lub czarną włókninę, które zatrzymają w ziemi wilgoć i podniosą temperaturę wokół roślin.
2. Kwiaty z malutkimi ogórkami są jadalne, podobnie jak kwiaty cukinii, patisonów i dyni. Możesz je jeść na surowo, zapiekać, smażyć i faszerować lub wykorzystać do dekoracji dań.
3. Ogórki i koper to doskonała para. Wysiej koper luźno pomiędzy grządkami z ogórkami, a wysokie koprowe parasolki rozproszą ostre słońce, które może przypiekać ogórkom liście.
4. Do kiszenia najlepiej nadają się dostępne sezonowo ogórki gruntowe o skórce z licznymi wypustkami.
Przygodę z ogrodnictwem najlepiej zacząć od uprawy rzodkiewki.
• to jedno z najprostszych i najszybszych w uprawie warzyw,
• można ją wysiać w warzywniku lub na balkonie w dużych donicach czy głębokich skrzynkach,
• należy wybrać dla niej słoneczne miejsce,
• po wykiełkowaniu nie musimy jej przesadzać,
• trzeba ją często podlewać – bo tylko wtedy wytworzy jędrne, smaczne zgrubienia.
Kiedy ją wysiewać?
Rzodkiewki najlepiej udają się wtedy, gdy dni są chłodne i krótkie, czyli na wiosnę i na jesieni. W pełni lata najlepiej zrobić sobie przerwę w ich uprawie.
Jak wysiewać?
• w rzędach lub nieregularnie na głębokość do 1 cm,
• odstęp pomiędzy roślinami powinien wynosić przynajmniej kilka centymetrów,
• jeśli nasiona wykiełkują zbyt gęsto, małe siewki należy przerzedzić,
• dla zapewnienia sobie ciągłych zbiorów dobrze jest wysiewać niewielką ilość nasion regularnie, raz w tygodniu.
Nie trzeba jej nawozić.
Warto użyć żyznego, dobrze utrzymującego wilgoć podłoża, a unikać ziemi uniwersalnej z dużą domieszką torfu, która szybko wysycha i ma mało składników mineralnych.
Warto wiedzieć:
1. Rzodkiewka kiełkuje bardzo szybko, dlatego warto wysiać ją razem, np. z pietruszką. Silne kiełki rzodkiewki ułatwią słabszej pietruszce wydostanie się na powierzchnię ziemi.
2. Wszystkie części rzodkiewek są jadalne: z liści można przygotować rzodkiewkowe pesto lub zupę–krem, kwiaty wykorzystać do dekoracji potraw, a młode łuszczyny z nasionami chrupać na surowo.
3. Rzodkiewkę można wysiewać na kiełki przez cały rok. Są gotowe, gdy z nasion rozwiną się pierwsze, przypominające dwa serduszka liścienie.
4. Kiełki uprawiane w słońcu szybko zielenieją i są ostrzejsze w smaku. Kiełki wyhodowane w cieniu mają kremowy kolor i delikatniejszy smak.