Almette

Czekoladowe ciastka z owocową nutą

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, mocno czekoladowego i owocowego. Te ciastka zaspokoją potrzebę największych łasuchów! Upieczcie dwie blaszki i przechowujcie je w szklanym słoju!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 230 g czekolady 70 % (115 g rozpuszczamy, 115 g siekamy)
  • 190 g mąki migdałowej
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g masła (miękkiego)
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • garść malin (mogą być mrożone)
Drukuj przepis

Przepis

Jeśli lubicie czekoladę, ten przepis jest dla Was. Zróbcie czekoladowe ciasta, którymi będzie się cieszyć cała rodzina. Zajmie to Wam chwilę, możecie je później zamknąć w słoiku lub szczelnym pudełku. I co najważniejsze, ciastka obłędnie smakują z owocowym serkiem Almette jogurtowym i owocami. Mogą być deserem, mogą być słodkością na przyjęcie, a mogą być przekąską spakowaną do pracy czy szkoły.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  2. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, drugą połowę siekamy.
  3. W misce mieszamy mąkę migdałową, kakao, sól, sodę i cukier.
  4. Dodajemy masło, wyrabiamy całość.
  5. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajka - ponownie wyrabiamy mikserem całość.
  6. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta czekoladowego.
  7. Dwie blaszki z piekarnika wykładamy pergaminem.
  8. Na papier nakładamy porcje ciastek, zachowujemy odstępy.
  9. Ciastka pieczemy 10 minut (każdą blaszkę osobno).
  10. Po upieczeniu ciastka zostawiamy do ostygnięcia.
  11. Po ostygnięciu na każde ciastko nakładamy porcję serka Almette oraz malinę.

Ciastka po upieczeniu będą miękkie. Kiedy ostygną, będą miały zwartą konsystencję.

Ciastka możemy przechowywać w szklanym słoju lub blaszanym pudełku, przełóżmy je papierem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: