Almette

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Upieczcie to ciasto. Pachnie świętami, smakuje obłędnie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *na prostokątną, podłużną blaszkę
  • 100 g owsianych ciasteczek
  • łyżka masła
  • 250 g marchewki
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju
  • 100 g bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 serki Almette z Morelą i Wanilią
Drukuj przepis

Przepis

Aż nie do wiary, że to pyszne ciasto ma w sobie marchewkę. Bo przecież marchewka to warzywo…. Idealna do zupy czy mięsa… Nic bardziej mylnego! Ciasto marchewkowe oczaruje Was i to na zawsze. Podkręcimy je dziś mnóstwem bakalii – orzechów i suszonych owoców. Dodamy serek Almette – słodziutki, puszysty i lekki. Będzie pysznie!

  1. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z masłem, wykładamy nimi spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).
  2. Jajka myjemy, osuszamy, wbijamy do miski, miksujemy dodając cukier i wlewając małym strumieniem olej.
  3. Marchewki myjemy, ścieramy na tarce i dodajemy do jajek, cukru i oleju.
  4. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól, sodę i proszek oraz lekko posiekane bakalie i cynamon.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy godzinę.
  6. Po upieczeniu studzimy je.
  7. Serki Almette przekładamy do miski i konkretnie je mieszamy (napowietrzamy, aby było lekkie w nakładaniu). Serki Almette przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Porcje serka Almette nakładamy na ostudzone ciasto marchewkowe. Całość ozdabiamy suszoną żurawiną.

Ciasto marchewkowe możemy traktować bardzo sezonowo – jesienią i zimą oczarujmy je bakaliami i cynamonem, wiosną i latem podkręćmy je rześkimi owocami.

Ciasto marchewkowe to idealny sposób na przemycenie marchewki niejadkom.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: