Almette

Kruche cynamonowe ciastka z morelowo-waniliowym serkiem

Czas przygotowania 50 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dam Wam dobrą radę. Podwójcie ilość składników, ponieważ ciastka te są najpyszniejsze na świecie. Kruche, pachnące masłem, przełamane smakiem moreli i wanilii podbiją Wasze serca.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette z Morelą i Wanilią
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki krupczatki
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
Drukuj przepis

Przepis

Ciepła herbata, koc, dobra książka i kruche ciastko. Brzmi prawie tak samo idealnie jak „naleśniki u Mamy”. Takie popołudnia lubię najbardziej. Piekę więc kruche ciastka nałogowo i objadam się nimi, zanurzając się jednocześnie w lekturz dobrej książki. Chwil odpoczynku i łasuchowania potrzebuje każdy

  1. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję żółtka. Miksuję wszystko razem.
  2. Dodaję mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon.
  3. Mieszam wszystkie składniki, a następnie przekładam je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączę w kulę.
  4. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinam kształty.
  5. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robię dziurki.
  6. Ciasteczka układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  7. Serek przekładam do szprycy. Na jedno ciastko wyciskam porcję serka. Na serek możemy nałożyć drugie ciastko.

Ciastka warto przechowywać w szczelnym słoju lub pudełku. Wtedy dłużej zachowają świeżość i kruchość.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: