Almette

Pepperkake – ciasteczka korzenne z serkiem gruszkowo-jabłkowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

David

Uwierzcie, że pogoda w Norwegii nawet na początku lata potrafi być kapryśna. W Fredrikstad musiałem nosić kurtkę i długie spodnie, a dwa dni później, w Oslo przywitały nas upały i ledwo co wytrzymałem w szortach i t-shirtcie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Norwegia
Norwegia

W Norwegii, jak jest zimno i ponuro najlepszym miejscem, aby spędzić dzień – dla miłośników gotowania – jest kuchnia! Uwierzcie, że pogoda w Norwegii nawet na początku lata potrafi być kapryśna. Miałem do czynienia z taką nagłą zmianą pogody, gdy rok temu pod koniec czerwca nagrywałem program kulinarny m.in. w Norwegii. W Fredrikstad musiałem nosić kurtkę i długie spodnie, gdyż nagrywanie w plenerze nie mogło odbywać się bez kurtki i długich spodni. Dwa dni później, w Oslo, oddalonym raptem 1,5 godziny samochodem od Fredrikstad, przywitały nas upały i ledwo co wytrzymałem w szortach i t-shirtcie!

Przy takim wahaniu temperatur można gotować, piec wytrawne i słodkie potrawy, przez wiele godzin. Najlepiej zamknąć się w kuchni z miłym towarzystwem i upiec Pepperkake – słodkie ciasteczka korzenne, prosto od naszych sąsiadów z Norwegii, i to bez konieczności czekania na Święta.

Składniki

  • 75 g masła
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 110 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 1 serek Almette z Gruszką i Jabłkiem
Drukuj przepis

Przepis

  1. Czas na suche składniki! W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą oraz przyprawami korzennymi, dodajemy pół łyżeczki świeżego, mielonego, pieprzu czarnego.
  2. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Przestajemy mieszać składniki, kiedy ciasto zrobi się zwarte i elastyczne.
  3. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i szybko wałkujemy duży placek o grubości 3-5 mm.
  5. Wykrajamy ciastka naszymi ulubionymi foremkami i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Po 12 min pieczenia w 180 stopniach (do momentu kiedy brzegi się zarumienią), wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Czekanie jest najtrudniejszym etapem, zapachy przypraw, które czuć w całym domu niesamowicie kuszą. Pierwszy kęs ciasteczek koniecznie zaliczamy z obfitą porcją serka Almette z gruszką i jabłkiem. Takie chwile jak te, to prawdziwy skarb, czujemy się jakbyśmy wrócili do dzieciństwa i podwieczorków!

Zamiast gotowej mieszanki przypraw, możecie przygotować podobną w domu. Świetne połączenie, które zawsze się sprawdzi, to kardamon mielony, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czarny pieprz. Oczywiście, co, kto lubi - można urozmaicić i dodać to, co mamy akurat w domu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: