Almette

Krucha tarta z serkiem i sezonowymi owocami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Krucha tarta z serkiem i owocami to najprostszy sposób na letni deser. owoców letnich mamy wysyp – od truskawek (które niestety już się kończą) po borówki, jagody, agrest, maliny, porzeczki. Jest pięknie i pysznie :) Do dzieła więc. Wystarczy podpiec kruchy spód, przykryć go śmietanką ubitą z serkiem i nałożyć owoce. 

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette fruit z Wiśnią i Żurawiną
  • *masa z owocami
  • 2 serki Almette z Wiśnią i Żurawiną
  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce – np. truskawki i jagody
  • cukier puder + listki mięty
  • *ciasto kruche słodkie
  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło + bułka tarta do posmarowania formy
Drukuj przepis

Przepis

Dokładnie ten przepis na kruche ciasto mam ukryty w swoim starym notesie. To najlepszy przepis na świecie – wręcz idealny. Żadnego innego nie chcę, bo kiedy mam już kruche ciasto, myślę jedynie o masie, którą ją przykryję. Może to być serek i owoce, może to być czekolada. Sami zdecydujcie na jaki smak macie ochotę. Ja stawiam na serek i owoce – sezonowe, bo takie są najzdrowsze.

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatam szybko i zdecydowanie. Wyrobione ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki na min. 30 minut.
  2. Formę do tarty smaruję masłem i oprószam bułka tartą.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do przygotowanej formy. Całe ciasto nakłuwam widelcem i piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
  5. Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowuję masę śmietanowo-serkową.
  6. Śmietankę ubijam na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodaję serki Almette, łączę w całość.
  7. Owoce myję i osuszam.
  8. Upieczone ciasto studzę. Na ciasto nakładam masę śmietanowo-serkową, dodaję owoce. Całość oprószam cukrem pudrem i ozdabiam świeżą miętą.

Tartę warto przechowywać w lodówce, gdyż masa serkowo-śmietanowa jest bardzo delikatna.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: