Almette

Kruche cytrynowe babeczki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Małe babeczki z dziurką aż się proszą, żeby nadziać je serkiem. Są delikatne, chrupiące i pyszne. Mogą być wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską, którą możemy spakować najbliższym do pracy czy szkoły.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka rumu
  • 130 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
Drukuj przepis

Przepis

Te babki pachnące cytryną są doskonałą propozycją na „minisłodkość” Ciasto przygotuje za nas mikser, a resztę pracy wykona piekarnik. Piekę te babki w silikonowej formie, jednak można upiec je w malutkich foremkach. Idealny do babeczek okazał się serek Almette. Babki dzięki niemu nie są suche.

  1. Ubijam jajo wraz z olejem, mlekiem i cukrem. Dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dodaję również rum i sól, miksuję.
  2. Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej. Całość miksuję do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę przelewam do foremek i piekę ok. 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu każdą babeczkę napełniam serkiem Almette z dodatkiem cukru waniliowego (nie trzeba dodawać go dużo, wystarczy odrobina, żeby czuć było aromat waniliowy). Całość posypuję cukrem pudrem.

Minibabeczki zachowają swoją świeżość zamknięte w szczelnym pojemniku.

Takie babeczki mogą być świetnym drugim śniadaniem czy podwieczorkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: