Almette

Zapiekanka z bakłażana w pomidorach

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Połączenie bakłażana i pomidora to klasyk. Dziś jednak podkręcimy całość aksamitnym serkiem. Zapiekanka z warzyw jest pyszna!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże zioła (tymianek, oregano)
  • oliwa z oliwek
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Taka zapiekanka jest pyszna jako samodzielne danie, lecz może być też dodatkiem np. do ryżu i soczystej piersi kurczaka. To danie Was nasyci i rozgrzeje, daję słowo!

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
  2. Każdy plaster bakłażana solimy, a kiedy zacznie się „pocić”, usuwamy nadmiar płynu.
  3. Bakłażana skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej do miękkości.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekamy czosnek.
  5. Dodajemy zioła.
  6. Kiedy całość zacznie pachnieć, wrzucamy pomidory.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  9. Na dno naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek układamy plastry bakłażana.
  10. Na bakłażana nakładamy serek Almette i pomidory.
  11. Ponownie na pomidory nakładamy bakłażana, serek Almette i znowu pomidory.
  12. Całość zapiekamy ze sobą 20 minut w 180 stopniach.
  13. Po upieczeniu na zapiekankę nakładamy serek Almette z pomidorami.
  14. Całość oprószamy solą i pieprzem.

Do tej zapiekanki przygotujcie ryż, makaron lub wiejski chleb.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: