Almette

Pieczony bakłażan z granatem i kolendrą

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Bakłażan to nie tylko warzywo idealne na grilla. Z bakłażana możemy wyczarować mnóstwo dań – czy to pastę baba ghanoush czy orientalnego, pieczonego bakłażana. Sami sprawdźcie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 bakłażany
  • ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • granat
  • kolendra świeża
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
Drukuj przepis

Przepis

Pieczony bakłażan jest miękki i delikatny. I cudowny w smaku. Warto jego delikatność przełamać, najlepiej czymś konkretnym – granatem, kolendrą i serkiem Almette śmietankowym, który sprytnie połączymy z pastą sezamową.

  1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w formie żaroodpornej.
  2. Bakłażany polewamy oliwą z oliwek i oprószamy solą morską.
  3. Tak przygotowane bakłażany pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut – aż będą miękkie.
  4. W międzyczasie mieszamy serki Almette śmietankowe z pastą sezamową, doprawiamy do smaku.
  5. Na upieczone bakłażany nakładamy przygotowany serek Almette, dodajemy ziarna granatu. Całość oprószamy kolendrą.

Aby sprytnie wydobyć ziarna z granata, należy przekroić go na pół, trzymać nad miską i uderzać w jego skórkę np. drewnianą łyżką. Ziarna same będą wskakiwały do miski.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: