Almette

Zapiekane w pomidorach roladki z kurczaka z serkiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Oto sposób na szybki, pyszny i niebanalny obiad. Roladki kryjące w sobie aromatyczne składniki, zapiekane w pomidorach i podane z makaronem, są fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • trzy piersi kurczaka
  • 6 łyżek pesto rosso
  • 9-10 listków bazylii
  • 9 suszonych pomidorów
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
Drukuj przepis

Przepis

Z pewnością na pierś kurczaka każdy zna kilka sposobów. Albo i kilkanaście. Można ją smażyć, grillować, piec. W całości lub w kawałkach, na patelni, na patyku. Można przyrządzić ją na słodko, np. z ananasem. Może być składnikiem tajskiego curry. Dziś przepis na pierś sprytnie podkręconą. Przepis na roladki z kurczaka zapiekane w pomidorach jest bardzo prosty, a zarazem pełen smaków. Rozbite piersi posmarowane pesto zwijamy w ruloniki, w których ukrywamy serek, bazylię i suszone pomidory. Roladki zawijamy w cienkie, słone plastry szynki parmeńskiej i zapiekamy w naczyniu wypełnionym aromatycznym pomidorowym sosem.  I już. Moje roladki z kurczaka zapiekane w pomidorach podaję z makaronem, najczęściej są to świderki. Ugotowany makaron dorzucam do gotowego dania. Gorący pomidorowy sos pokrywa makaron – świetnie to razem smakuje. Smacznego!

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Piersi kurczaka myję, oczyszczamy z błonek, wycieram ręcznikiem papierowym i układam na desce.
  3. Piersi przykrywam folią spożywczą i dokładnie rozbijam.
  4. Rozbite piersi smaruję pesto pomidorowym.
  5. Na każdej piersi rozsmarowuję serek Almette, dokładam bazylię, suszony pomidor i ponownie: serek Almette, bazylię i pomidor.
  6. Tak przygotowaną pierś zwijam ciasno w roladkę i owijam plastrami szynki parmeńskiej.
  7. Do naczynia przekładam pomidory z puszki. Dodaję przeciśnięte przez prasę dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano. Mieszam.
  8. Na sosie układam roladki.
  9. Całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika (pod przykryciem, 180 stopni).
  10. Mięso piekę godzinę. W połowie pieczenia zdejmuję pokrywkę, aby całość ładnie się zrumieniła.

Danie możemy podać z makaronem, np. świderkami.

Piersi nie soliłam, ponieważ szynka sama w sobie jest słona.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: