Almette

Tatar z polędwicy wołowej z grzanką z chleba litewskiego i serkiem ogórkowym

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Tatar może się kojarzyć z Polską kuchnią, nie mniej jednak pysznego tatara jadłem również na Litwie, w małym i przytulnym bistro.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Litwa
Litwa

Litwa zrobiła na mnie duże wrażenie. Jej stolica, Wilno, jest pięknym miastem z bogatą architekturą oraz długą i ciekawą historią. Jak tylko wyjechałem z Wilna, by zwiedzić pozostałą część kraju, spotkałem się z zupełnie inną rzeczywistością. Wyglądało to tak, jakby czas się zatrzymał i przypomniałem sobie Polskę sprzed 15 lat, gdy jeszcze jako chłopiec spędzałem wakacje w Polsce z dziadkami. Ten klimat ma swój urok i od pierwszego spojrzenia zakochałem się w Litwie.

W czasie podróży uwielbiam zaglądać na lokalne bazarki, próbować lokalnych potraw, zaglądać do małych kawiarni, restauracji typu bistro, w poszukiwaniu tego „czegoś”, co mnie uwodzi. Tatar może się kojarzyć z Polską kuchnią, nie mniej jednak pysznego tatara jadłem również na Litwie, w małym i przytulnym bistro. Na tatara często decydujemy się będąc na kolacji w restauracji, ale moim zdaniem za rzadko przygotowujemy go w domu. Przekonam Was, że wcale nie musicie być mistrzami w siekaniu wołowiny ani wydawać fortuny na jego zakup, wystarczy kawałek dobrej jakości mięsa oraz parę składników by stworzyć całkiem porządnego tatara. Spróbujmy go razem zrobić!

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 300-400 g polędwicy wołowej lub krzyżowej
  • 2 kromki chleba litewskiego
  • 2 łyżki serka Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypiorek
  • 2 żółtka przepiórcze
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mięso kroimy bardzo drobno (po polsku), albo na grubsze kawałki – co, kto lubi.
  2. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, ogórki i szczypiorek.
  3. Doprawiamy do smaku musztardą, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Formujemy dwie porcje tatara o okrągłym kształcie i układamy na wierzch surowe, przepiórcze żółtka.
  5. Serwujemy z cienką kromką chleba litewskiego oraz serkiem ogórkowym, który idealnie pasuje do tatara.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: