Almette

Wstążki z cukinii z pomidorami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Wiecie co się dzieje z serkiem Almette, który wrzucimy na patelnię? Dzieją się czary, powstaje przepyszny sos!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 1 pomidor
  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • opcjonalnie małe cukinie z kwiatami cukinii
Drukuj przepis

Przepis

Słyszeliście o makaronach warzywnych? Można zrobić spaghetti z marchewki czy buraka. My dziś zrobić szerokie wstążki z cukinii. Zblanszujemy ją, dodamy jej charakteru i połączymy z letnim smakiem pomidorów. Będzie fit, będzie wege, będzie zdrowo 🙂

  1. Cukinie tniemy we wstążki. Posiłkujemy się np. obieraczką do warzyw.
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę.
  3. Dodajemy posiekany czosnek, rumienimy chwilę.
  4. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, od razu wrzucamy wstążki cukinii.
  5. Cukinię przesmażamy kilka minut.
  6. Kiedy cukinia zmięknie, dodajemy do smaku sól.
  7. Na koniec dodajemy 3 stołowe łyżki serka Almette.
  8. Mieszamy całość, aż serek rozpuści się i pokryje wstążki cukinii.
  9. Danie nakładamy na talerz.
  10. Na talerz dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę – doda świeżości całemu daniu.

Jeśli uda Wam się kupić kwiaty cukinii, nadziejcie je serkiem Almette i upieczcie lub usmażcie ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: