Almette

Quiche ze wstążkami cukinii i orzechami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Idealne, kruche, pachnące masłem ciasto, zwiewne wstążki cukinii, chrupiące orzechy i pyszna masa jajeczno-serowa. Upieczcie quiche ze wstążkami cukinii! Koniecznie! 

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • *ciasto kruche słone:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • masło + bułka tarta - do posmarowania formy
  • 3 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • *masa
  • 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 6 cukinii (średnich)
  • kubek orzechów włoskich
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Quiche jest wytrawny, tarta słodka. Quiche wypełnia masa jajeczna, tartę wypełnia ser, czekolada i inne pyszności. Nasz quiche pachnie cukinią i orzechami. I smakuje Almette!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól, zagniatamy ciasto.
  3. Wylepiamy nim formę posmarowana masłem i oprószoną bułką tartą.
  4. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
  5. W tym czasie przygotowujemy masę. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, serkiem Almette, solą oraz pieprzem.
  6. Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki.
  7. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki.
  8. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  9. Masę jajeczną wylewamy na ciasto.
  10. Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła.
  11. Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
  12. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
  13. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące. Na każdą porcję dodajemy serek Almette.

Po wyłożeniu ciasta do formy, jego boki możemy przytrzymać folią aluminiową.

Podczas pieczenia boki ciasta nie spłyną w dół, a kiedy ciasto ładnie się zrumieni, możemy folię zdjąć.

Jeśli podczas pieczenia całego quiche zauważymy, że cukinia zbyt szybko brązowieje, całe ciasto również możemy przykryć folią.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: