Almette

Domowe papardelle z indykiem i sosem z serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

David

Gdybyście mogli zobaczyć oblizującego się Matiego, zajadającego dania z Almette z rzodkiewkami i ze szpinakiem i czosnkiem!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Almette dołącza do Bakusiowej Rodziny. Jest pysznie!
Almette dołącza do Bakusiowej Rodziny. Jest pysznie!

To, co mi się podoba w Malwinie, to jej trzeźwa ocena sytuacji. Ona wie, że dzieci mają swoje “etapy” i nic na siłę (mojej znajomej dziecko, na przykład, przez rok jadło dzień w dzień na zmianę: jajko, parówka, jajko, parówka…. i żyje). Jednak to wcale nie znaczy, że Malwina odpuszcza. Stara się przemycać warzywa w swojej kuchni w postaci świeżych wyciskanych soków z warzyw i owoców, które sama robi. W ten sposób Mati odkrywa nowe smaki i ich połączenia.

Gdy Malwina w trakcie naszej rozmowy stwierdziła, że w sumie każda metoda przemycenia dziecku warzyw jest warta wysiłku, to ja szybko trach! i postawiłem na stole dwa skopki serka Almette: z rzodkiewkami i ze szpinakiem i czosnkiem!

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • domowe papardelle:
  • 200 g mąki semolina
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dodatki
  • 100 g piersi z indyka
  • 4 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • bulion lub woda
Drukuj przepis

Przepis

  1. Domowe papardelle:
  2. Wymieszaj mąkę z całymi jajkami i oliwą z oliwek.
  3. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie gładkie, sprężyste i elastyczne (około 6-8 minut).
  4. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj każdą z porcji na cienkie podłużne płatki za pomocą wałka lub maszynki do makaronu.
  6. Zawiń płatek i pokrój na papardelle.
  7. Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty.
  8. Pierś indyka pokrój w paseczki, a 4 łyżki serka Almette wymieszaj ze śmietanką.
  9. Podsmaż na patelni na maśle klarowanym paseczki indyka (około 2 minut).
  10. Wlej 3 łyżki bulionu i jeszcze przez chwilę trzymaj mięso na ogniu.
  11. Dodaj serek ze śmietanką i kolejne 3 łyżki bulionu, wymieszaj.
  12. Dodaj świeżo ugotowany makaron i wymieszaj z mięsem i sosem. Serwuj od razu!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: