Almette

Sałatka z cieciorką

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Lekko chrupiąca, ciut ostra, z pewnością pachnąca latem – taka jest ta sałatka ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • szklanka cieciorki z zalewy
  • awokado
  • ¾ szklanki małych pomidorków
  • czerwona cebula
  • 4 ogórki gruntowe
  • garść natki pietruszki
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Jeśli lubicie cieciorkę, ten przepis jest dla Was. To ekspresowa sałatka, która zamyka w sobie wszystkie pyszne smaki. Serek Almette z ogórkiem dodaje jej świeżości i pysznego smaku.

  1. Do miski wrzucamy cieciorkę.
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę i awokado.
  3. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, dorzucamy do sałatki.
  4. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, dorzucamy do miski.
  5. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy porcje serka Almette i solidną garść natki pietruszki.

Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać cieciorkę z zalewy, a możecie też ziarna ciecierzycy ugotować. Wystarczy ziarna zalać wodą na noc, a następnego dnia odlać wodę, zalać je wodą świeżą i gotować do miękkości.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: