Almette

Wrapy z kurczakiem w panierce i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Wrapy, to świetny przepis do robienia z dzieciakami. W ten sposób można im przemycić różne warzywa, humusy i pasty.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 tortille
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek panierki
  • olej do smażenia
  • 1 ogórek
  • kilka liści ulubionej sałaty (rzymska, liście szpinaku, itp)
  • kilka łyżek domowego lub kupnego majonezu
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Liście sałaty umyj i osusz.
  2. Ogórka pokrój w podłużne zapałki o grubości palca.
  3. Pierś z kurczaka również pokrój w paski o grubości palca.
  4. Obtocz je w mące, następnie w ubitym jajku i powtórz to.
  5. Na koniec obtoczysz je w bułce tartej.
  6. Smaż kilka minut w głębokim tłuszczu na złoty kolor, odsącz i od razu dopraw solą i pieprzem.
  7. Tortille podgrzej na gorącej patelni bez tłuszczu, po 10-20 sekund z obu stron.
  8. Zdejmij tortille z patelni.
  9. Posmaruj każdą z nich majonezem, następnie układaj na nich warstwowo: 1-2 liście sałaty, kawałki ogórka oraz smażonego kurczaka.
  10. Dodaj łyżeczkę serka Almette.
  11. Pozwijaj tortille i przekrój je na pół.
  12. Połówki posmaruj serkiem Almette i zajadaj od razu.

Tortille krótko podgrzej na patelni bez tłuszczu lub w piekarniku, będą jeszcze lepsze. Możesz je też grillować po tym, jak już będą zwinięte.

Do wrapów możesz użyć dowolnych warzyw, past, humusów, kawałków mięsa i różnych serków Almette.

Nie dodawaj zbyt dużo warzyw, ponieważ trudno będzie je zwijać.

Alternatywą do klasycznej bułki tartej może być panko, japońska bułka tarta. Jest grubsza, co powoduje, że panierka będzie chrupka. Panko łatwo można kupić w Polsce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: