Almette

Kremowe spaghetti z serkiem Almette z rzodkiewkami, smażonymi rzodkiewkami i orzechami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Poznaj świetny przepis na wege spaghetti z kremowym sosem na bazie serka Almette z rzodkiewkami. Do tego świetnie pasują smażone rzodkiewki i chrupiące orzechy.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 300 g spaghetti
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • garść rzodkiewek
  • 3 łyżki prażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki i szczypiorek do ozdoby
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Rzodkiewki przekrój na pół i przez ok. 3-4 minuty podsmaż je na łyżce oliwy na złoty kolor.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Odstaw.
  4. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  6. Zachowaj 1-2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  7. Wymieszaj tę wodę z serkiem Almette tak, aby powstał aksamitny sos.
  8. Sos wymieszaj z ugotowanym spaghetti.
  9. Serwuj spaghetti ze smażonymi rzodkiewkami, posyp orzechami i ziołami.

Kiedy gotujesz makaron ważne jest odpowiednie solenie wody, ponieważ to jedyny moment kiedy możesz doprawić makaron tak, aby miał smak. Na ok. 2 litry wody dodaj jedną łyżkę soli.

Woda, w której gotowany był makaron ma w sobie skrobię i świetnie się nadaje do zagęszczania sosów. Dlatego warto zachować 1-2 chochle tej wody.

Zachowaj liście z rzodkiewek, możesz ich użyć do zrobienie pesto, do tart, quiche’a, do sałat, są delikatne pikantne i zdrowe. Warto je przemycać w swojej diecie!

Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzeszków pinii. Są delikatne, słodkie i świet-nie pasują do dań z makaronu.

Jako alternatywę do natki pietruszki i szczypiorku, wypróbuj kiełki lub mikrolistki rzodkiewki. Są w kolorze fioletowym, mają delikatny pikantny smak i są super zdrowe.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: