Almette

Tortilla z grillowanym kurczakiem, awokado i serkiem Almette z ogórkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Tortilla w dłoń i na piknik! Cieszmy się piękną pogodą, słońcem i pachnącym powietrzem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 4 pszenne tortille
  • 2 serki Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2 piersi kurczaka
  • papryka, sól, pieprz, oliwa
  • 6-8 listków sałaty
  • 1 awokado + sok z połowy cytryny
  • 4 plastry pomidora (ewentualnie pomidorki koktajlowe)
Drukuj przepis

Przepis

Ale nie zapominajmy o przekąskach, które spożywane regularnie zapewnią nam dawkę dobrej energii przez cały dzień! Taką tortillę przygotujecie w mig. Wystarczy przygotować serek Almette, warzywa i mięso. Całość układamy, składamy, zawijamy i już. Gotowe! Tortillę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można zapakować ją w papier, przewiązać sznurkiem czy tasiemką i zabrać ze sobą, czy to na spacer, czy do pracy. To super pyszna przekąska, którą możecie jeść na wiele sposobów i z wieloma dodatkami.

  1. Kurczaka oczyszczamy z białych błonek, myjemy, osuszamy.
  2. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy.
  3. Grillujemy je po kilka minut z każdej strony, odkładamy.
  4. Z awokado usuwamy pestkę, skrapiamy je sokiem z cytryny.
  5. Każdą tortillę podgrzewamy dosłownie chwilę na patelni.
  6. Zbyt długie podgrzewanie sprawi, że tortilla będzie twarda i chrupiąca i nie zwiniemy jej w rulon.
  7. Tortillę solidnie smarujemy serkiem Almette z ogórkiem.
  8. Dokładamy liście sałaty, kawałki kurczaka, awokado i pomidora.
  9. Tortillę zwijamy, kroimy na pół – z jednego placka będziemy mieli dwie tortille.

Tortillę możemy również przygotować na zimno, bez podgrzewania. Możemy ją również pokroić na mniejsze kawałki i jeść „na jeden kęs”.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: