Almette

Tortilla de patata

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Jednym z moich ulubionych tapasów w Hiszpanii to tortilla de patatas, omlet z ziemniakami. Często podany na zimno, krojony w trójkąty.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Hiszpania, Malaga
Hiszpania, Malaga

Do Malagi w Andaluzji na południu Hiszpanii, uwielbiam wracać regularnie. Jest w tym mieście coś wyjątkowego, taka dobra energia. Lubię chodzić po uliczkach i czuć atmosferę tego miasta. Rano zazwyczaj idę na lokalny bazar zrobić zakupy i kupić świeże produkty. To świetne miejsce gdzie można obserwować jak żyją mieszkańcy, co kupują i można lepiej zrozumieć ich styl życia.

Po bazarku, przed powrotem do domu, kupuję kawę i kawałek tortille de patatas czyli hiszpański omlet z ziemniakami. To jest mój rytuał jak tylko przebywam w Hiszpanii. Podzielę się moim przepisem na tortille, zobaczysz jak szybko się ja przygotowuje i jak wybornie smakuje . Do tego przepisu idealnie pasuje serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem, wystarczy nim posmarować jeszcze ciepłe kawałki tortilli.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 2 ziemniaki o średniej wielkości
  • 1/4 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • szczypta wędzonej ostrej papryki
  • 4 małe zielone hiszpańskie papryki
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na małe kosteczki.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu.
  4. Następnie przykryj i duś do miękkości.
  5. Pod koniec dopraw do smaku solą i wędzoną papryką.
  6. Wbij jajka do miski i ubij widelcem lub trzepaczką.
  7. Dopraw jajka solą.
  8. Wylej masę jajeczną na patelnię.
  9. Duś na średnim ogniu aż góra omletu się lekko zetnie.
  10. Przykryj talerzem o większej średnicy niż patelni i przytrzymaj mocno talerz.
  11. Szybko odwróć patelnię aby cały omlet znalazł się na talerzu.
  12. Przełóż omlet z powrotem na patelnię i podsmaż aż druga strona się ładnie zetnie.
  13. W między czasie na drugiej patelni podsmaż papryki przez kilka minut ze wszystkich stron aż się lekko zarumienią.
  14. Dopraw solą do smaku.
  15. Po usmażeniu, ułóż omlet na talerzu.
  16. Pokrój w trójkąt i serwuj z łyżką serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz z paprykami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: