Almette

Świąteczny tort z choinkami

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Przepis na dobry biszkopt jest podstawą tego tortu. Dzięki niemu tort będzie równy, pyszny, wyjątkowy. Choinki z serka Almette nadadzą mu wyjątkowo świątecznego charakteru.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • kubek słodkiej herbaty
  • słoik konfitury śliwkowej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 serki Almette śmietankowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze (zielony, żółty)
  • perełki cukrowe
  • *okrągła tortownica o średnicy 18 cm
Drukuj przepis

Przepis

Wysoki, puszysty biszkopt nasączony dobrą herbatą, ulubione śliwkowe nadzienie i świąteczny charakter – oto moja propozycja na tort, który tak naprawdę możecie przygotować o dowolnej porze dnia, nocy czy też roku. Zapiszcie podstawowy przepis na biszkopt – jest idealny.

  1. Myjemy i wycieramy 4 jajka. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier (3/4 szklanki).
  3. Kiedy cukier rozpuści się, a piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy żółtka.
  4. Miksujemy całość.
  5. Do tak przygotowanej piany partiami dodajemy przesianą mąkę.
  6. Bardzo delikatnie mieszamy całość - dosłownie kilka ruchów do połączenia się masy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  8. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (BOKÓW NIE SMARUJEMY NICZYM).
  9. Masę wylewamy do tortownicy - biszkopt pieczemy 40 minut.
  10. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i rzucamy nim o blat, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
  11. W tym czasie parzymy kubek herbaty, słodzimy ją do smaku, studzimy.
  12. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  13. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce serka Almette oraz cukier puder.
  14. Z masy serkowej odkładamy po 2 łyżki do trzech miseczek.
  15. Do każdej porcji masy dodajemy po kilka kropli barwnika.
  16. Przygotowujemy trzy rękawy cukiernicze z trzema ozdobnymi końcówkami, napełniamy je kolorowymi serkami.
  17. Białą masę serkową i kolorowe rękawy cukiernicze chowamy do lodówki.
  18. Gotowy, ostudzone biszkopt kroimy na trzy okręgi każdy.
  19. Biszkopt nasączamy herbatą (każdą część) i nakładamy konfiturę śliwkową.
  20. Tak złożony tort smarujemy dookoła i u góry białym serkiem Almette.
  21. Wierzch tortu dekorujemy choinkami, które wyciskamy z rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
  22. Tort możemy również ozdobić perełkami cukrowymi.

Do przygotowania tego tortu użyłam niewielkiej tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie upiec większy tort, musicie upiec większy biszkopt - wystarczy więc podwoić ilość składników.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: