Almette

Cynamonowe ciasto bez mąki…!

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Kocham ten przepis po pierwsze za to, że jest prosty i prawie zawsze wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania mam w domu, a po drugie za to, że jest bez mąki :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 łyżka cukry pudru
  • pół tabliczki ulubionej czekolady (do ozdobienia ciasta)
Drukuj przepis

Przepis

Dzięki temu, że to ciasto jest bez mąki, ma niebywałą strukturę. Jest wilgotne i delikatne w środku, a na wierzchu ciasta tworzy się skorupka niczym na czekoladowej bezie. Idealnie do tego ciasta pasuje serek Almette. Cynamonowy posmak doskonale gra z grudniem i Świętami, które już tuż tuż 🙂

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
  3. Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  4. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, wtedy białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
  5. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
  7. Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę cynamonu, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wyłączamy mikser.
  8. Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek - stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
  9. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
  10. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach, po upieczeniu studzimy.
  11. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy Almette i cukier puder.
  12. Na ostudzone ciasto nakładamy przygotowaną masę.
  13. Ciasto ozdabiamy wiórkami, które robimy ścierając czekoladę ostrym nożem.

Do tego ciasta już na sam wierzch, na serek Almette, idealnie pasują wiśnie :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: