Almette

Barszcz czerwony z krokiecikami z grzybami i serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Klasyczny barszcz z krokiecikami z nadzieniem z suszonych grzybów i serkiem Almette to doskonałe danie na świątecznym stole

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 kg obranych buraków
  • 1 l zakwasu buraczanego
  • bulion warzywny
  • 1 cytryna
  • 1 serek Almette z ziołami
  • 60 g suszonych grzybów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 naleśniki
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • jajka
  • olej do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

Barszcz to moja ulubiona zupa na Święta. Przypomina mi smaki z dzieciństwa i mile spędzone chwile przy stole z rodziną.

  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zalewamy wodą, skrapiamy cytryną, lekko podgrzewamy i zostawiamy na noc pod przykrywką. Nie gotujemy!
  2. Osobno gotujemy wywar warzywny lub na wędzonce.
  3. Przecedzamy buraki i bulion warzywny.
  4. Łączymy dwa wywary, dodajemy zakwas buraczany, czosnek, kilka suszonych grzybów i doprawiamy do smaku.
  5. Podgrzewamy (uwaga, nie gotujemy).
  6. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie do miękkości.
  7. Siekamy cebulę.
  8. Cebulę i grzyby dusimy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Grzyby i cebulę mieszamy z kilkoma łyżkami serka Almette z ziołami.
  10. Naleśniki faszerujemy posiekanymi grzybami, cebulą i serkiem Almette. Zwijamy, panierujemy i smażymy.
  11. Podajemy barszcz z krokiecikami.

Do barszczu można dodać 1-2 kwaśne jabłka pokrojone w kawałki lub podawać go ze świeżo startym chrzanem, a dla amatorów ostrych dań z chili. Naleśniki można przygotować z mąką bezglutenową.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: