Almette

Torcik Duszek

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Bu! Cukierek albo psikus! Ten super prosty tort ze słodkimi, małymi duszkami z pewnością podbije serce nie jednego malucha!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • BISZKOPT:
  • Forma o średnicy 18 cm
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • MASA:
  • 2 śmietanki 30 % 200 ml
  • 4 serki Almette śmietankowe
  • 5 solidnych łyżek cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodkie, użyjcie więcej cukru)
  • 6-8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • Kubek herbaty posłodzonej do smaku i z wciśniętą całą cytryną
  • Słodycze Halloweenowe - pianki, czekoladki duszki, oczy, szczęki itp
Drukuj przepis

Przepis

Oto przepis na biszkopt idealny – prosty, piękny, wyrośnięty. Przełożony kremem cytrynowym i serkiem Almette jest idealny, bo wcale nie za słodki. Na górę możecie położyć wszystko co dusza zapragnie – a skoro nadchodzi Halloween, to dziś będzie strasznie i na torcie zagoszczą duchy 😉

  1. BISZKOPT:
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  3. Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek.
  4. Starannie oddzielone białka umieszczamy w misce miksera i zaczynamy je ubijać.
  5. Zaczynamy od średnich obrotów. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
  6. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy białka na sztywno co jakiś czas dodając po łyżce cukru.
  7. Kiedy zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser.
  8. Do piany z białek i żółtek dodajemy przesiane obie mąki - partiami, małymi porcjami.
  9. Po każdym dodaniu mąk, mieszamy całość szpatułką - delikatnie i powoli, wykonujemy wolne ruchy.
  10. Chodzi o to, aby nie napowietrzać już zbytnio masy.
  11. Kiedy mamy masę gotową (dobrze rozprowadzoną mąkę), przygotowujemy tortownicę.
  12. SMARUJEMY TORTOWNICY TŁUSZCZEM, NIE WYKŁADAMY JEJ PAPIEREM.
  13. Przelewamy masę do tortownicy, wyrównujemy wierzch masy i wstawiamy ciasto do piekarnika.
  14. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
  15. Możemy patyczkiem sprawdzić czy biszkopt jest gotowy.
  16. Po 40 minutach wyciągamy biszkopt z piekarnika i z góry upuszczamy go na blat (spuszczamy na dół, zrzucamy).
  17. Po takim rzuceniu odkładamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
  18. Kiedy biszkopt wystygnie, długim nożem oddzielamy biszkopt od rantów formy i wyciągamy go.
  19. Śmietanki 30% ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
  20. Do ubitych śmietanek po 1 łyżce dokładamy serki Almette.
  21. Gotową masę odkładamy.
  22. Biszkopt przecinamy na 3 równe okręgi.
  23. Zaczynamy od dolnej warstwy - nasączamy ją herbatą, nakładamy krem a na wierzch kremu 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  24. Na dolą warstwę nakładamy drugi biszkopt. Ponownie nasączamy go herbatą (4-5 łyżek), nakładamy kremoraz rozsmarowujemy konfiturę.
  25. Biszkopt przykrywamy ostatnim okręgiem i ponawiamy czynność - herbata, krem, konfitura.
  26. Na koniec pozostały krem rozprowadzamy szeroką szpatułką dookoła całego tortu oraz na górę.
  27. Na górę tortu nakładamy pianki duszki. Mogą to być też inne Halloweenowe słodycze.
  28. Tort wstawiamy na minimum godzinę (najlepiej dwie) do lodówki, aby masa stężała.

Aby sprawnie pokroić biszkopt na równe części możecie użyć żyłki lub nitki lub zaopatrzyć się w przyrząd z naciągniętą linką (w sklepach cukierniczych i dużych sieciach).

Aby sprawnie rozprowadzić krem dookoła tortu możecie zaopatrzyć się w szeroką szpatułkę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: