Almette

Choinka ze… szpinakiem!

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Ta choinka cieszy oko i zaspokaja głód. Świetnie i wyjątkowo wygląda, a do tego doskonale smakuje. Zaraz zdradzę Wam sekret na szybką i pyszną przekąskę

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 porcja ciasta do pizzy (prostokątne, zrolowane)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 paczka szpinaku baby
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • żółtko
  • sól i pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Są takie dni, kiedy zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a chcę zaskoczyć czymś pysznym domowników, czy gości. Wtedy sięgam po gotowe ciasto francuskie, kruche, czy też ciasto na pizzę. Bez problemu kupicie gotowy płat podkładu do pizzy (prostokątny, zrolowany), z którego możecie wyczarować choćby taką choinką. 

  1. Na patelni rozpuszczamy masło.
  2. Dodajemy posiekany ząbek czosnku.
  3. Wrzucamy paczkę szpinaku baby i smażymy całość do momentu aż szpinak zmięknie.
  4. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec serek Almette.
  5. Smażymy, dusimy masę, aż odparuje z niej cały płyn.
  6. Masę szpinakową studzimy.
  7. Ciasto na pizzę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wycinamy z niego dwa trójkąty.
  9. Na jednym trójkącie układamy naszą szpinakową masę.
  10. Przykrywamy to drugim trójkątem.
  11. Rozpoczynamy nacinanie ciasta tak, by uzyskać kształt choinki.
  12. Nacięte kawałki ciasta zwijamy w ruloniki (spójrzcie na zdjęcie).
  13. Choinka może mieć z lewej i prawej strony ruloniki (gałązki) i pień, a nawet górę (czubek) :)
  14. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy całość solą i pieprzem.
  15. Choinkę pieczemy 20 -25 minut w 190 stopniach (do uzyskania złotego koloru).
  16. Choinkę podajemy z serkiem Almette w miseczce.

Z tych składników i gotowego ciasta możecie wyczarować dowolny kształt przekąski. Jeśli macie problem z gotowym ciastem na pizzę, spokojnie taką choinkę możecie przygotować z własnoręcznie zrobionego ciasta.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: