Almette

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem i dressingiem z serka chrzanowego.

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

David

Ryga to kulinarna stolica tej części Europy, a współczesna kuchnia łotewska łączy tradycje z nowoczesnością.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Łotwa
Łotwa

Usytuowana pomiędzy Litwą a Estonią, Łotwa oferuje bogaty wybór kulinarnych przysmaków. Stolica kraju- Ryga, stała się modnym kierunkiem turystycznym i kulinarnym. Przeglądając lifestylową prasę często spotykamy się ze stwierdzeniem, że Ryga to kulinarna stolica tej części Europy. Współczesna kuchnia łotewska łączy tradycje z nowoczesnością, widać takie zjawisko w większej liczbie modnych lokali.

Dla poszukiwaczy lokalnych i sezonowych składników radzę skierować się do gigantycznego kompleksu hal targowych w samym centrum miasta. Dla amatorów ryb to idealne miejsce, gdzie znajdziemy przeróżne gatunki ryb w różnej postaci: świeże, suszone, wędzone, kiszone i solone. Zainspirowany tą podróżą, wracam do Polski z zamysłem zrobienia szybkiej i zdrowej sałatki z użyciem wędzonego pstrąga.

Składniki

  • 400 g ugotowanych, młodych ziemniaków
  • 150 g wędzonego pstrąga
  • dressing:
  • 2 łyżki serka chrzanowego Almette
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • mikrolistki
  • 2 rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • cebula piklowana:
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml octu
  • 50 ml wody
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zaczynamy od piklowania cebuli: do miski wsypujemy sól, cukier, ocet i wodę. Dodajemy cebulę (pokrojoną w cienkie plastry na mandolinie) i odstawiamy na 15 min.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę.
  3. Serek chrzanowy Almette mieszamy z jogurtem na gładką masę, dodajemy olej lniany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki na mandolinie, następnie namaczamy je w lodowatej wodzie i odstawiamy na 10 min.
  5. Na talerzu, układamy kawałki ziemniaków i wędzonego pstrąga.
  6. Dodajemy plastry rzodkiewek i mikrolistki.

Dressing można wymieszać delikatnie z ziemniakami lub podawać osobno. Dekorujemy krążkami piklowanej cebuli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: