Almette

Skagen – przystawka z krewetkami koktajlowymi i serkiem śmietankowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Skagen był pierwszym daniem, które jadłem wjeżdżając do Szwecji

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Szwecja
Szwecja

Kolejna smaczna i prosta przystawka to Skagenrora lub Skagen, którą można zjeść podróżując po Szwecji. Główny składnik to ugotowane krewetki, majonez, śmietana oraz kawior rybny – istotny składnik dla Szwedów – powtarzając tę potrawę w domu nie możecie go pominąć. Najczęściej w Szwecji Skagen serwowany jest na chlebie tostowym lub w wydrążonym
awokado. Znajdziemy tę przestawkę w niemal każdym szanującym się lokalu gastronomicznym – od małego bistro, po street food i restauracje typu „fine dining”.

Właśnie w takim miejscu zjadłem pierwszy raz w Szwecji ekskluzywną wersję skagen. Każdy szczegół był dopracowany – składniki oprócz awokado, były lokalne i sezonowe, talerz na którym podany był skagen był ręcznie zrobiony przez lokalnego artystę, a sama potrawy była bardzo ładnie zaserwowana – prawdziwe dzieło sztuki. Skagen i reszta potraw, które zjadłem później była perfekcyjna – smak wyborny, a sceneria – widok na morze z zachodzącym słońcem, niczym wzięty z bajki. Tę przestawkę zjemy w niemal każdym szanującym się lokalu gastronomicznym.

Składniki

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • krewetki koktajlowe
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • kawior rybny
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wymieszajmy serek śmietankowy z jogurtem, świeżo posiekanym koperkiem, doprawmy go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Następnie wymieszajmy krewetki z serkiem.
  3. Na grillowany chleb tostowy nakładamy po łyżce pasty.
  4. Kanapki dekorujemy kawiorem rybnym oraz świeżym koperkiem.
  5. Podajemy od razu, kanapki możemy przechować w lodówce.

Lżejszą alternatywą na szwedzki majonez będzie polski serek Almette śmietankowy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: