Almette

Rosti ziemniaczane z serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą oraz dodatkiem chrupiącego boczku

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Rosti to pyszne placki z grubo tartych ziemniaków. Chrupiące i uwodzące smakiem. Podkręcimy je pysznym serkiem i…. chrupiącym boczkiem!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • 2 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 10 plasterków boczku
Drukuj przepis

Przepis

Rosti to uproszczona wersja placków ziemniaczanych. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy i smażymy. Nasze rosti kapitalnie łączą się z serkiem Almette i…. chrupiącym boczkiem. Całość oprószymy szczypiorkiem i otrzymamy wspaniałą kolację!

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte ziemniaki zalewamy woda, którą zmieniamy dwa razy co 10 minut.
  3. Ziemniaki dokładnie odsączamy, dodajemy sól, mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcję ziemniaków.
  5. Placki smażymy na złoty kolor.
  6. Plastry boczku smażymy na chrupiąco na patelni bez tłuszczu, boczek odkładamy.
  7. Na rosti nakładamy porcje serka Almette. Dodajemy plaster boczku i całość oprószamy szczypiorkiem.

Do przygotowania rosti najlepiej użyć ziemniaków typu C (są mocno skrobiowe, sypkie).

Rosti możemy również przygotować z ugotowanych wcześniej ziemniaków.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: