Almette

Chrupiące kotleciki z dorsza

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Chrupiące kotleciki z dorsza podane z cudownie aksamitnym dipem z serka Almette są obłędnie pyszne. Zakochacie się w nich!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 800 g białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)
  • 2 jajka
  • garść natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 serki Almette z ogórkiem i ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Chrupiąca panierka, a w środku pięknie biała ryba. Pyszne kotleciki smakują wybornie! Można je podać z frytkami, a można same – po prostu z serkiem Almette z ogórkiem, który kapitalnie podkreśla smak ryby!

  1. Mięso ryby myjemy, osuszamy, siekamy.
  2. Do mięsa dodajemy jajka, mąkę, sól i pietruszkę.
  3. Całość solidnie wyrabiamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
  5. Formujemy kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  6. Usmażone kotleciki podajemy z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.

Do środka ryby możecie dodać ukochane zioła – oprócz pietruszki np. kolendrę. Kotleciki złapią wtedy orientalny smak.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: