Almette

Almette śmietankowy z serem bryndza i pesto z orzechów włoskich

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

I Wy możecie poczuć górski klimat nie wychodząc z domu! Nie wierzycie? Sami spójrzcie… W iście zakopiański klimat przeniesie Was górska bryndza i serek Almette.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1/2 opakowania sera bryndza
  • 5 kromek Zakopiańskiego chleba
  • Pesto:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 30 g startego polskiego sera długodojrzewającego Bursztyn
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka listów natki pietruszki, posiekanych do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
Drukuj przepis

Przepis

Pesto: wylistkuj natkę pietruszki. Następnie miksuj całość chwilę razem z orzechami włoskimi, czosnkiem i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj starty ser i zmiksuj by połączyć wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za gęsta, dolej oliwy z oliwek oraz sok z cytryny i zmiksuj całość ponownie. Pesto dopraw na sam koniec solą oraz pieprzem i odstaw, aby smaki się przegryzły.

  1. Pokrój każdą kromkę chleba Zakopiańskiego na dwie części.
  2. Wymieszaj bryndzę z serkiem Almette śmietankowym.
  3. Posmaruj każdą kromkę chleba serkiem z bryndzą.
  4. Polej kromki chleba orzechowym pesto.
  5. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: