Almette

Fish & chips ze śledzia i sos z serka Almette

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

W Helsinkach, w okolicy portów, możecie spróbować świeżych ryb, które są niezwykle smaczne. Wybór ryb wraz z ich podaniem jest ogromny - możecie wybrać takie w panierkach lub grillowane, z pieczywem lub domowymi frytkami.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Finlandia
Finlandia

Street food jest co raz bardziej popularny na całym świecie. Kucharze rywalizują ze sobą oryginalnymi przepisami, połączeniami i smacznymi potrawami. W Helsinkach popularne są smażone ryby, które miałem okazje próbować na głównym targu przy porcie. Dla kucharza lub osoby lubiącej dobrze zjeść, dobra wiadomość jest taka, że ryby są świeże- prosto z morza lub z jednego z 180 000 jezior, które liczy Finlandia.

Ja zjadłem smażone rybki podane z musem ze świeżego chrzanu oraz konfiturą żurawinową. Nie zapomnę tego smaku- świeżo złowionej ryby, która od razu została przygotowana specjalnie dla mnie. Podobne zjawisko mamy na pięknym, polskim, wybrzeżu bałtyckim. Jednak zanim się wybierzemy nad morze, możemy zafundować sobie domowy street food.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 4 sztuki świeżych i wypatroszonych filetów śledzia
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • bułka tarta Panko
  • 2 bułeczki do burgerów - maślane lub kazjerki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • rukola
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki serka Almette z ogórkiem i ziołami
  • olej ryżowy do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

  1. Filety ze śledzia obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej Panko.
  2. Smażymy je w głębokim tłuszczu kilka minut, aż się ładnie zrumienią, następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.
  3. Przekrajamy bułeczki na pół, obficie smarujemy dwie połówki serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.
  4. Następnie układamy rukolę, cienkie paski ogórków, po dwa filety śledzia na osobę i po dwa krążki jajka na twardo.
  5. Gotowe kanapki serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: