Almette

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Na słodko czy słono? Oto odwieczny dylemat jeśli chodzi o placki ziemniaczane :) Tym razem proponujemy słone, pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z serkiem Almette!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki (0,5 kg po obraniu)
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 serek Almette z ziołami
  • szczypiorek
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

Sekretem udanych placków ziemniaczanych są dobre ziemniaki i ciut cierpliwości. Cierpliwość będzie potrzebna przy tarciu ziemniaków i ich odciskaniu 🙂 Placki podamy z serkiem Almette – a całość suto oprószymy posiekanym szczypiorkiem.

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy do miski na tarce o małych oczkach.
  2. Zostawiamy tak ziemniaki i co jakiś czas odsączamy z nich płyn.
  3. Kiedy 2 i 3 razy odsączymy płyn, solimy ziemniaki, znowu zostawiamy na jakiś czas i ponownie odsączamy płyn.
  4. Do odsączonych ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, jajko i mąkę.
  5. Mieszamy całość.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej (dość sporo tak, by placki ładnie się usmażyły).
  7. Łyżką nabieramy porcje ziemniaków, nakładamy na patelnię z olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  8. Po usmażeniu odsączamy placki na ręczniku papierowym.
  9. Placki układamy na talerzu.
  10. Na każdą porcję nakładamy serek Almette i całość posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
  11. Placki z serkiem Almette i szczypiorkiem oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Starte ziemniaki możecie przełożyć do sitka z małymi oczkami, a sitko możecie zawiesić nad miską – to do miski będzie wlatywał odsączający się płyn.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: