Almette

Jesienna sałatka z grillowanym oscypkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Z pewnością grillowanego oscypka jedliście nie jeden raz. Ale co powiecie na pyszną, jesienną sałatkę z oscypkiem w roli głównej?

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Opakowanie roszponki
  • 3-2 oscypki
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2-4 łyżki konfitury z żurawiny
  • garść prażonych płatków migdałów
  • sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy z cytryny
  • 1 solidna łyżka miodu
Drukuj przepis

Przepis

Jesienią warto dostarczać organizmowi więcej dobra. Roszponka to cenne źródło witamin. W towarzystwie pysznych oscypków, serka Almette i żurawiny roszponka rozkocha Was w sobie na dobre.

  1. Oscypki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  2. Na talerzu układamy roszponkę.
  3. Dodajemy porcje serka Almette śmietankowego.
  4. Dokładamy upieczonego, gorącego oscypka.
  5. Na oscypka nakładamy żurawinę.
  6. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
  7. Sałatkę polewamy sosem.
  8. Aby przygotować sos, do miski wlewamy oliwę z oliwek.
  9. Dodajemy miód i sok z cytryny,
  10. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Oscypki możecie grillować i na patelni grillowej i w piekarniku z funkcją grilla. Możecie je też zwyczajnie upiec.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: