Almette

Placki ziemniaczane z Almette i łososiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dziś klasyk, który już dawno temu skradł moje serce – placki ziemniaczane! Placki ziemniaczane podamy z najbardziej charakternym serkiem – Almette z chrzanem, plastrami wędzonego łososia i koperkiem :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 cebulka
  • olej do smażenia
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • koperek
Drukuj przepis

Przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Umieszczamy je na sitku i pozwalamy, aby puściły sok. Po kilku minutach odciskamy je, dodajemy jajko, sól i mąkę i mieszamy całość.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ziemniaków. Spłaszczamy je. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony, odsączamy na ręczniku papierowym.
Ka każdego placuszka nakładamy porcje serka Almette i wędzonego łososia. Całość posypujemy koperkiem

*ziemniaki możecie też zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wtedy usmażycie tzw. Rosti 🙂 (szwajcarskie placki ziemniaczane)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: