Drukuj przepis
Przepis
Ta zupa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Pewnie nie wierzycie, więc koniecznie obejrzyjcie ten film 🙂 W kremie czuć ziemniaki i pora, całość kapitalnie współgra z serkiem chrzanowym, a chrupiący boczek to już odlot.
- Czosnek obieramy, kroimy w kawałki.
- Pora oczyszczamy – odcinamy ciemną, zieloną część, jaśniejszą kroimy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki.
- W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek.
- Wrzucamy pora i ziemniaki.
- Całość mieszamy, podsmażamy ok. 10 minut.
- Warzywa zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut – aż warzywa będę miękkie.
- Zupę miksujemy na gładki krem.
- Krem doprawiamy solą.
- Boczek podsmażamy na patelni na chrupiąco.
- Gorąca zupę wlewamy na talerz, dodajemy porcję serka Almette z chrzanem.
- Do zupy dodajemy chrupiący boczek.
- Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę na koniec, przed podaniem możemy ozdobić bazylią.
Zupę można podać z chrupiącymi grzankami, które po podpieczeniu warto natrzeć czosnkiem i oprószyć solą.