Almette

Krem z ziemniaków z chipsem z boczku

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Uwielbiam ten krem – pełen smaku, aksamitności. Całość dopełnia charakterny serek Almette z chrzanem i chipsy z boczku.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 por
  • 800 ml – 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 2 plastry boczku na każdą porcję
Drukuj przepis

Przepis

Ta zupa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Pewnie nie wierzycie, więc koniecznie obejrzyjcie ten film 🙂 W kremie czuć ziemniaki i pora, całość kapitalnie współgra z serkiem chrzanowym, a chrupiący boczek to już odlot.

  1. Czosnek obieramy, kroimy w kawałki.
  2. Pora oczyszczamy – odcinamy ciemną, zieloną część, jaśniejszą kroimy.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki.
  4. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek.
  5. Wrzucamy pora i ziemniaki.
  6. Całość mieszamy, podsmażamy ok. 10 minut.
  7. Warzywa zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut – aż warzywa będę miękkie.
  8. Zupę miksujemy na gładki krem.
  9. Krem doprawiamy solą.
  10. Boczek podsmażamy na patelni na chrupiąco.
  11. Gorąca zupę wlewamy na talerz, dodajemy porcję serka Almette z chrzanem.
  12. Do zupy dodajemy chrupiący boczek.
  13. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  14. Zupę na koniec, przed podaniem możemy ozdobić bazylią.

Zupę można podać z chrupiącymi grzankami, które po podpieczeniu warto natrzeć czosnkiem i oprószyć solą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: