Almette

Placuszki z cukinii

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Grecja
Grecja

Dla mnie najlepszym momentem żeby odkryć wyspę Zakynthos w Grecji to majówka.
Sezon turystyczny rozpoczyna się dopiero od drugiej połowy czerwca. Jest więc pusto i przyjemne, ceny są niższe, czas płynie inaczej. Pogoda jest idealna, 24 stopnie, słońce i lekki wiaterek, całkiem przyjemny.
W większości restauracji w których jedliśmy, z polecenia naszych gospodarzy, byliśmy prawie jedynymi klientami.
Obserwując obsługę restauracji szybko zrozumiałem że tu głównie cała rodzina pracuje.

Mama lub ojciec jako szefowie kuchni, gotują wyśmienicie, z lokalnych i sezonowych składników. Synowie są na sali jako kelnerze, witają gości, podają jedzenie, chętnie z Tobą rozmawiają. Lubię takie „rodzinne interesy”, to dla mnie grecka tradycja. Poza tym, mają dobre wino i dzielą się przepisami jak tylko ładnie się uśmiechniesz więc to dodatkowy powód na spędzenie tam czasu. Ja się ładnie uśmiechałem do szefowej kuchni i udało mi się dostać przepis na przepyszne placuszki z cukinii nazywane „Kolokythokeftedes”. Jedliśmy je na każdej naszej wizycie w restauracji. Starte cukinie, dużo świeżych ziół, ser feta, chrupkie od zewnątrz, miękkie i super smaczne w środku. Podawali je z jogurtem greckim. Teraz wiecie gdzie pojechać i co zamówić, także życzę miłego pobytu!

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 3 cukinie
  • dwie łyżki siekanej świeżej mięty
  • dwie łyżki siekanej świeżej dymki (zielona część)
  • dwie łyżki siekanego kopereku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Cukinie umyj i wysusz.
  2. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Przełóż starte cukinie do sitka o drobnych dziurkach, posól i odstaw na 30 minut do odsączenia.
  4. Po tym czasie w misce wymieszaj starte cukinie z ziołami i rozbitym jajkiem.
  5. Dodaj mąkę aby uformować placuszki.
  6. Uważaj żeby nie mieszać za długo, cukinia cały czas puszcza wodę.
  7. Rozgrzej olej w garnku do 170 stopni.
  8. Uformuj placuszki i obtocz je w bułce tartej.
  9. Smaż po 2-3 placuszki na raz z obu stron aż będą ładnie zarumienione.
  10. Wyciągnij z oleju i odsącz na papierze ręcznikowym.
  11. Wymieszaj serek Almette i podaj go w miseczce.
  12. Placuszki podawaj na talerzykach, polane łyżeczką oliwy z oliwek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: