Almette

Placki z cukinii i koperku z puszystym serkiem Almette kozim śmietankowym

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Przepis na delikatne placuszki z cukinii z serkiem puszystym Almette kozim śmietankowym

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 cukinie średniej wielkości, umyte i osuszone
  • 1 puszysty serek Almette kozi śmietankowy
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku + kilka listków do ozdoby
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dopraw solą i posiekanym koperkiem i porządnie odciśnij soki.
  3. Możesz użyć do tego gazy lub drobnego sitka.
  4. Następnie wymieszaj z mąką i jajkiem.
  5. Uformuj placuszki i usmaż na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe placuszki ułóż na talerzach, udekoruj puszystym serkiem Almette kozim i posiekanym koperkiem.
  7. Bon appétit!

Dobrze rozgrzej olej – dzięki temu placuszki nie wciągną tyle tłuszczu i będą chrupkie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: