Almette

Kwiaty cukinii w tempurze faszerowane puszystym serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Pomysł na wykorzystanie kwiatów cukinii i mini cukinii w duchu zero waste

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 8 mini cukinii wraz z kwiatami
  • 1 puszysty serek Almette z ziołami
  • 200 g mąki pszennej
  • woda gazowana (bardzo zimna)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oliwy
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Oddziel kwiaty od mini cukinii.
  2. Kwiaty delikatnie otwórz, usuń pręciki i ostrożnie nadziewaj puszystym serkiem Almette z ziołami.
  3. Mini cukinie pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
  4. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  5. Dodaj tyle wody gazowanej, aby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Krótko wymieszaj.
  6. Zanurz kwiaty w cieście i od razu wykładaj na gorący olej (rozgrzany do 170C).
  7. Smaż minutę z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
  8. Wyciągnij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
  9. Powtórz ten proces z każdym kwiatem.
  10. Na talerzach rozsmaruj po łyżce serka puszystego serka Almette z ziołami, na nim ułóż smażone kwiaty i udekoruj plasterkami mini cukinii.
  11. Bon appétit!

Łatwiej i sprawniej nafaszerujesz kwiaty serkiem z pomocą rękawa cukierniczego.

Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wlej do niego ostrożnie odrobinę ciasta do tempury. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zobaczysz wokół bąbelki powietrza będzie to znak, że olej ma już odpowiednią temperaturę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: