Almette

Pasta z wędzonego pstrąga

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Jak nie mam czasu na obiad to lubię sobie przygotować różne pasty. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, można je zabrać wszędzie ze sobą, do pracy na piknik, są zdrowe i pożywne. Pastę z wędzonej makreli z serkiem Almette z rzodkiewkami na pewno polubisz :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Warszawa
Warszawa

Serek Almette jest świetną bazą do przygotowania różnych past. Jedna z nich to pasta z wędzonej makreli lub innej ulubionej wędzonej ryby. Jest tak prosta i szybka do przygotowania, że nie będziecie mieli wymówek aby chociaż ją wypróbować. Z dodatkiem serka Almette z rzodkiewkami smak wędzonej ryby nie jest mocno wyczuwalny, więc dla tych którzy nie lubią mocno wędzonego smaku, może być dobrym rozwiązaniem.

Regularnie ją przygotowuję na różne okazje: do pracy, na piknik, po treningu – jest zdrowa, zbilansowana i pożywna. Lubię jeść tę pastę z surowymi warzywami, grzankami, chrupkim żytnim chlebem. Po jej przygotowaniu, można ją nawet przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do tego przepisu inspirowałem się francuskim przepisem na „rillette” czyli rodzajem smalcu ale z długo pieczoną wieprzowinę popularną we Francji. Kawałki wieprzowiny, po pieczeniu, rwie się widelcem i miesza z smalcem wieprzowym. Struktura zagniatanej makreli wędzonej przypomina wieprzowinę.

Składniki

  • filet z wędzonej makreli
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 2 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • rzodkiewki
  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Serek Almette z rzodkiewkami przełóż do miseczki.
  2. Dodaj łyżkę posiekanego szczypiorku, natkę pietruszki oraz startą skórkę z połowy cytryny.
  3. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek.
  4. Wymieszaj by połączyć wszystkie składniki.
  5. Wędzoną makrelę podziel widelcem na kilka płatków.
  6. Pastą posmaruj kromki żytniego chleba.
  7. Na wierzch połóż kawałki makreli oraz pokrojone w ćwiartki rzodkiewki.
  8. Smacznego!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: