Almette

Kanapki z razowego chleba z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem, podane z gotowaną piersią z indyka i awokado

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

To jest bardzo ważne co i ile jemy przed ćwiczeniami, a co po zajęciach.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?
Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?

Marta studiuje AWF, a przez wiele lat ćwiczyła lekkoatletykę. Oczywiste jest więc dla niej, że jakość jedzenia ma wpływ na kondycję ciała. Dla Marty zdrowa dieta jest bardzo ważna, niezależny czy się ćwiczy intensywnie czy okazjonalnie.

Sukces treningu w 80% leży w zbilansowanej diecie. Jest ona istotnym kluczem do sukcesu, a okres wiosenny sprzyja wprowadzeniu lekkiej warzywnej diety i stopniowemu powrotowi do ćwiczeń. Ważne żeby podchodzić do tego z głową i z umiarem. Nigdy nie zaczynajmy od drakońskich diet i intensywnych ćwiczeń.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 4 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 100 g piersi indyka
  • pół awokado
  • kilka liści szpinaku
  • kiełki pora
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pierś indyka gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, tak by była soczysta.
  2. Wystudź i palcami rozdrobnij na kawałki.
  3. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Awokado pokrój w cienkie plastry.
  5. Każdą kromkę posmaruj cienką warstwą serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem.
  6. Na dwóch kromkach ułóż warstwowo: plastry awokado, liście szpinaku, rozdrobione kawałki piersi indyka oraz kiełki pora, a następnie przykryj pozostałymi kromkami. Kanapki gotowe!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: