Almette

Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość
Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość

Powiem wam szczerze, byłem bardzo ciekaw, który z nowych smaków Almette zrobi na Oldze większe wrażenie. Obstawiałem rzodkiewkę, bo taki wiosenny, kobiecy… I co się okazało? Remis. Olga, jak każdy doskonały kucharz kocha wszystkie smaki.

– To co, robimy? zapytała, no i się zaczęło! “Normalny” człowiek zapewne posmarowałby serkiem Almette bułeczkę na śniadanie i dobrze, bo taka świeża bułeczka, ze świeżym serkiem z rzodkiewką to poezja. Ale nie Olga i nie ja.

Składniki

  • grzanki:
  • 4 kromki bagietki
  • 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 2 rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • piklowana cebula:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wody
  • 50 ml octu z jabłek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bagietki opiecz na grillu.
  2. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia.
  3. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki.
  4. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Rzodkiewkę pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
  6. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami.
  7. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli.
  8. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: